Älskar du goda viner? Du är inte ensam. En resa med vinprovning är mångas dröm, och det behöver inte vara så komplicerat att komma iväg på. Vad finns det att göra i vindistriktet Toscana, i Italien till exempel?

Om du är en vinälskare av rang borde du titta in i vinkällaren på https://www.thewineagency.se/. Där finner du bland annat utvalda viner som passar extra bra att lagras, prefekt att ta fram till fina middagar, när något ska firas eller när du bara vill ha exceptionell njutning.

Vinresa till Toscana eller Tyskland?

Konst, djupgröna dalar med vinrankor samt århundraden av fantastiskt historia. Det är Toscana i en ask. Här finns det massor att upptäcka och det utgör en perfekt weekendresa för två älskande som vill komma iväg. Förutom allt vackert som finns att beskåda är maten något extra i denna del av Italien, liksom vinerna du kan prova på olika vingårdar. Några särskilda restauranger som det tipsas om i Aftonbladet är bland andra följande:

  • Alla Vecchia Bettola

Här är det härlig stämning – högljutt och lite lagom stökigt. Maten är fantastisk, särskilt pastan. Testa gärna spagettin med tomatsås och vodka.

  • Giovanni Santarpia

Här äter du fantastiskt goda pizzor, många påstår att det är Florens bästa pizzeria. Gå mot Sant Ambrogio där Florens matmarknad ligger. Det kan vara en bra idé att boka bord för stället är ofta fullt.

  • Mercato Centrale

Florens traditionella matmarknad har anor från 1874. På saluhallens nedre plan säljs frukt, grönt, kött och ost. På det övre planet samsas olika restauranger i moderna inredning. Här kan man njuta av allt från fisk, kött, pizza, ost- och charkuterier.

  • Robiglio

Klassiskt kafé som slog upp portarna 1928. Serverar goda bakverk som till exempel ”Torta Campagnola,” the ”Fruttodoro” och ”Gallette al latte”. Men de har även god och prisvärd lunch. Ligger på en tvärgata upp från Piazza del Duomo.

  • Gelateria Perchè No

Glass i stora lass! Perchè No sägs vara den bästa glassbaren i hela Florens. Här finns ett stort utbud med smaker och det är lätt att äta sig stoppmätt.

Fler vinresor, som denna i Tyskland och rekommenderade viner, går det att läsa om här och här.