Trött på att trängas med turister i Barcelona? Styr kosan lite längre in i landet till Madrid. För en romantisk weekend är Spaniens huvudstad en fantastisk destination. Här finns allt från världens främsta konstmuséer till ett härligt inhemskt klimat och spännande smakupplevelser på trevliga bouqerias – utan menyer på svenska så långt ögat kan nå.

Madrid är Spaniens huvudstad och har hela 3,2 miljoner invånare vilket gör staden till en av de mest folkrika i EU. Dock är det ingenting som märks, Madrid som stad är en mycket charmig och gemytlig destination för en weekendresa, och inte alls så stressig som andra stora turistdestinationer. Staden är belägen mitt i landet och är enkel att nå via fyra timmars direktflyg med både SAS och Norwegian. Den bästa tiden på året att besöka Madrid, är enligt Expressens bilaga Allt om resor hela året, förutom regnmånaderna i november och december. Dock ska man vara medveten om att man kan uppleva runt 40 graders värme de allra varmaste sommarmånaderna som är juli och augusti. Generellt sett är prisnivån mycket lägre i Spanien än i Sverige, vilket gör att man kan komma undan med en semester till ett billigt pris och inte behöva hålla igen på romantikens kostnader.

Vilka är de bästa sevärdheterna i Madrid?

Den som gillar högklassiga konstmuseum kommer definitivt inte bli besviken. I Madrid finns en rad olika muséer som Museo del Prado, Museo Lázaro Galdiano och Museo Thyssen Bornemisza. De mest kända är just Museo del Prado som har mer än 7000 målningar och är även rankat av Lonelyplanet som den främsta sevärdheten i Madrids stad. Om man tycker om vackra stadsdelar ska man besöka Plaza Mayor, ett stort torg beläget mitt i Madrids innersta stadsdelar. Plaza Mayor har en fantastisk arkitektur och här finns även turistinformationen och det brukar anordnas marknader, som exempelvis julmarknaden i december. Ett måste är även Spanien och Madrids mittpunkt – torget Puerta del Sol. Kvarteret La Latina är också ett ställe värt att besöka eftersom det sägs vara mittpunkten för något annat, nämligen öl, tapas och mojitos. La Latina är ett av Madrids äldsta områden och har många vackra kyrkor gömda längs de smala gatorna. Där finns även en stor shoppingmarknad, Mercado de la Cebada som förutom shopping även har en mängd intressant gatukonst att beskåda för den kulturintresserade. När man är i Madrid ska man även ta tillfället i akt att gå på en flamencoshow. Staden erbjuder flertalet shower, en populär restaurang för detta är Las Carboneras, men glöm inte att boka i förväg då det snabbt blir slutsålt.

Tips för en romantisk stämning

Om man vill ha en riktigt romantisk kväll i Madrid finns det många restauranger att välja bland, varje sig man är ute efter tapas eller spansk husmanskost. En idé kan vara den äldsta restaurangen i världen enligt Guiness rekordbok – Restaurante Sobrino de Botín. Här kan man välja bland flertalet kötträtter tillagade i vedugnar samtidigt som man njuter av restaurangens atmosfär, som förekommer i flertalet böcker och filmer om Madrid. Börja eller avsluta gärna middagen med en långpromenad i Retiroparken. Retiroparken är en otroligt vacker och lugn oas med monument i marmor, konstgjorda gräsmattor, serveringar och caféer. Här finns även muséet Palacio de Cristal från 1887 som är värt ett besök.